Hopp til innhold

Berts dagbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berts dagbok
Forfatter(e)Anders Jacobsson og Sören Olsson
SpråkSvensk
Utgitt1987
Originalutgave1987
Illustratør(er)Sören Olsson
Sonja Härdin (revidert opplage)

Berts dagbok er en ungdomsroman i dagboksform av svenske forfatterne Anders Jacobsson og Sören Olsson. Boken ble utgitt i 1987 og handler om Bert Ljung fra 14. januar til 6. juni det året han fyller 12 og begynner vår-sermesteret i 5 klasse. Bert liker en jente, Rebecka, i 5 B. Senere i boken liker han en annen jente, fiolinisten Nadja i 5 E i Jungbergska skolan. Boken er den første i Bert-serien og begrepet «Berts dagbok» brukes noen ganger om hele serien.

Boken ble revidert i 1993.

Berts dagbok finner sted i løpet av vår-terminen i 5. klasse, og går fra 14. januar til 4. juni. Bert går i klasse 5 A ved Becka-skolan. Han liker egentlig ikke sitt eget navn, og foretrekker å bruke kallenavnet Treb Walker. «Treb» er «Bert» stavet baklengs, navnet «Walker» kommer fra Fantomet fra karakteren Kit Walker. Bert forsøker også å finne på sine egne historier, om superhelten Kobåj-Kurt. Bert og Åke har også funnet opp deres eget fiktive land, kalt «Hoppalotjingien» som senere i boken slutter å eksistere etter en «borgerkrig»

I det handlingen begynner er Bert forelsket i Rebecka i klassen 5 B. Deretter følger en periode fra slutten av februar, hvor Bert ikke bryr seg sørlig om jenter i det hele tatt, og skaper dermed mer plass til andre interesser. Når klasse 5 A skal spille fotball mot klassen 5 B, og synsproblemene til Bert oppdages. Når Bert får briller, blir han ertet av andre elever i klassen. Under et arrangement ved skolen en fredag ​​kveld i mai, blir Bert forelsket i Nadja Nilsson som går i klasse 5 E på Jungberska skolan.

Bert oppdager at Nadja spiller fiolin, og at hun bor i nærheten av fotballbanen i en liten hytte sammen med moren sin og tre brødre. Men under et eksperiment klarer Åke å sette fyr på de resterende sidene i Berts dagbok. Boken avsluttes med at Bert og Nadja skal møtes i byparken den 4. juni under et gammelt eiketre. De skjærer inn initialene sine (NN + BL) i barken. Til slutt kunngjør Bert sitt virkelige navn, Bert Ljung, og at «Treb Walker» ikke eksisterer mer.

Autoritetsdata